Tallin säännöt ja toimintaohjeita

Viitaniemen Ratsutilalla ovat voimassa tallin säännöt joita on tärkeää noudattaa jo turvallisuussyistäkin. Tutustu sääntöihin ennen tunnille tuloa.

Hevosten hoitaminen ennen tuntia

Tallille on hyvä tulla n. ½ tuntia ennen oman tunnin alkua, jotta ehdit valmistaa hevosesi tunnille.

Mikäli hevosesi on ulkoilemassa ennen tunnin alkua, voit käydä hakemassa sen sisälle. Kaveri on hyvä ottaa mukaan taustatueksi ja porttia avaamaan. Muuten hevosten aitauksiin meneminen on kiellettyä. Hevosia talutetaan aina riimut päässä ja riimunnarulla.

Hevoset on hyvä sitoa riimusta riimunnarulla kiinni hoitamisen ja satuloinnin ajaksi. Opettele tekemään tallisolmu (vetosolmu). Muista, että hevosta ei koskaan saa sitoa ohjista kiinni, jottei hevonen säikähtäessään satuta suutaan!

Hevosen karsinassa saa olla korkeintaan kaksi ihmistä kerrallaan, jottei synny haavereita liiallisen ruuhkan aiheuttamana.

Hevoset on harjattava kunnolla ennen tunnin alkua, jotta varusteiden alle ei jää likaa hiertämään! Kaviot on hyvä puhdistaa ja mahdollisista irtokengistä ja puuttuvista hokeista infottava opettajia. Myös mahdollisista haavoista ym. on kerrottava.

Mikäli hevosen hoitamisessa on ongelmia, pyydä reippaasti apua. Ystävällisesti tarjoa sitä myös muille!

Kentälle/maneesiin lähdetään koko ryhmä yhtä aikaa hyvissä ajoin. Taluttaessa otetaan ohjat pois kaulalta (paitsi jos on martingaali, tällöin talutetaan riimunnarulla). Oviaukoista kuljetaan itse ensin ennen hevosta. Muista taluttaessa kunnon välimatkat! 

Kentälle/maneesiin mennään sisälle kun opettaja antaa luvan (ensimmäisellä tunnilla saa mennä suoraan). Maneesikaudella odotetaan jonossa oven ulkopuolella kunnes opettaja kutsuu sisälle. Huomioi hevosten riittävät etäisyydet ja vältä kovaäänistä keskustelua.

Kentällä/maneesissa hevoset talutetaan kaartoon kentän keskelle riittävin välimatkoin. Selkään noustaan, kun opettaja on antanut luvan.

Tunnin jälkeen

Jos hevosesi ei jatka tuntisi jälkeen seuraavalle tunnille, taluta se talliin ja riisu varusteet pois. Puhdista varusteista rapa ym. lika pois ja laita ne omille paikoilleen siististi. Hyvin huolletut varusteet ovat aina miellyttävämpiä ja turvallisempia niin hevoselle kuin ratsastajallekin! Hoida hevosesi huolella. Opettajan tai tallityöntekijän ohjeiden mukaan voit joko jättää sen talliin tai viedä takaisin ulos.

Alaikäiset tallilla

Alaikäiset kulkevat tallilla huoltajiensa vastuulla. Ratsastuksenopettaja ja tallityöntekijä on tallilla paikalla ratsastustuntien yhteydessä. Muina aikoina tallilla ei välttämättä ole tallin henkilökuntaa paikalla.

Tallilla saa sovitusti viettää aikaa ja hoitaa hevosia. Se on hyvää harjoittelua hevosten käsittelyyn. Alaikäiset ovat huoltajiensa vastuulla viettäessään tallilla aikaa ratsastus-tai muiden tuntien ulkopuolella. Tallissa tulee käyttäytyä asiallisesti ja muistaa, että se on hevosten koti ja henkilökunnan työpaikka. Tupakointi ja päihteet ovat ehdottomasti kielletty!

Vakuutus

Kaikkien vakiotuntiratsastajien (kymmenen kerran kortti tai kausikortti) tulee liittyä jonkun Suomen Ratsastajainliiton jäsenseuran (ratsastusseuran) jäseneksi tai ostaa Suomen Ratsastajainliiton Green Card. Tätä kautta on voimassa vakuutus. Lisätietoja saat Suomen Ratsastajainliiton sivuilta ratsastus.fi.

Tenavatunneilla, irtotunneilla, maastoretkillä ja erilaisilla yksittäisillä ryhmien tunneilla ratsastajat ovat vakuutettuja SRL:n satunnaisratsastajavakuutuksen alaisena. 

Hevosten ruokkiminen ja makupalojen antaminen

Tallin henkilökunta ruokkii hevoset (poikkeuksena laidunkausi, jolloin ratsastajat voivat opettajan/tallityöntekijän ohjeiden mukaan ruokkia hevosensa ennen laitumelle vientiä). Ylimääräisten kaura ym. annosten antaminen on hevosen terveydelle vaarallista, joten se on kiellettyä.

Makupaloina voi hevosille antaa porkkanaa, omenaa, kuivattua leipää tai heppanameja, mutta kohtuudella! Kädestä syöttäminen ei ole suositeltavaa, jottei sormet ole vaarassa. 

Lemmikkieläimet tallilla

Tallissa asuu kaksi kissaneitiä, Hilla ja Toffee. Kissoja saa silitellä ja sylitellä, mutta ruokkiminen vain luvalla. Tallilla liikkuu tallityöntekijöiden koiria, välillä myös irti. Koirat ovat kilttejä ihmisille ja tulevat pääsääntöisesti toimeen asiallisten koirien kanssa. 

Lisäksi tallilla asuu jättiläisristeytyskanipoika Vompatti. Pupulle saa antaa heinää ja vihanneksia kohtuudella. Tallin henkilökunta ruokkii kanin, joten syöttämisestä kannattaa kertoa, jotta pupu ei pulskistu liikaa. 

Tallille saa tuoda oman koiran (tai muun lemmikin), jos se osaa käyttäytyä toisten eläinten kanssa. Eläin on pidettävä kytkettynä eikä se saa häiritä ratsastustunteja, ihmisiä tai toisia eläimiä. HUOMIOI, ETTÄ ELÄIMEN OMISTAJA VASTAA ITSE KAIKISTA MAHDOLLISTA VAHINGOISTA! Tilan eläimillä on oikeus olla kotonaan myös irti ja tällöin saattaa tulla vahinkoja kun niiden reviirille tuodaan vieras eläin.